Ander Nieuws

Ander Nieuws is een onderzoeksproject van Beeld en Geluid en Geert Mul waarbij onderzocht wordt hoe grote collecties gedigitaliseerd materiaal aangeboden kunnen worden op een manier die bijdraagt aan de beleving van de museumbezoeker. Binnen het project is onderzocht hoe op basis van onlangs ontwikkelde technieken correlaties binnen nieuwsonderwerpen inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

De belangrijkste uitkomst van het onderzoeksproject is de interactieve installatie die met mediakunstenaar Geert Mul ontworpen is. Bezoekers worden in de interactieve installatie ondergedompeld in videobeelden en ervaren zo de immensiteit van het digitale archief. Tegelijkertijd zien zij welke nieuwe, vaak verrassende, verbanden er tussen nieuwsbeelden worden gelegd door het algoritme.

 

Foto's gemaakt door Paul Ridderhof 
Ander Nieuws is een onderzoeksproject van Beeld en Geluid en Geert Mul ondersteund door een klankbord bestaand uit: Centraal Museum, Huis voor Beeldcultuur, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum Of The Image en Nederlands Fotomuseum. 

Ander Nieuws wordt mede mogelijk gemaakt dankzij financiƫle steun van Fonds 21 en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.